Jag hittade en väldigt bra text hos Licka som jag var tvungen att sno:
- Alla typer av kolhydrater fungerar som socker nere i magen på människor. T.ex. en potatis består av stärkelse som på nolltid bryts ner till rent socker i människans matsmältningssystem. Grovt bröd, även om det anses ha lågt GI, så höjer likväl blodsockerhalten, även om det inte sker lika snabbt som med ljust bröd. Vad händer då blodsockret stiger, jo insulin utsöndras för att rädda oss från sockerchocken.
- Alla typer av kolhydrater fungerar som socker nere i magen på människor. T.ex. en potatis består av stärkelse som på nolltid bryts ner till rent socker i människans matsmältningssystem. Grovt bröd, även om det anses ha lågt GI, så höjer likväl blodsockerhalten, även om det inte sker lika snabbt som med ljust bröd. Vad händer då blodsockret stiger, jo insulin utsöndras för att rädda oss från sockerchocken.
- Vet ni, att hos dagens människor stiger blodsockret lika högt en vanlig dag som en stenåldersmänniskas blodsocker steg under hela levnadstiden!
- Fett påverkar inte blodsockret alls, medan kolhydrater får det att åka berg och dal bana.
- Vår kropp är till 99,9 % genetiskt likadan som en stenåldersmänniskas, och naturligtvis är den också anpassad för den mat som människorna åt då, för typ 200 000 år sedan!
- LCHF kallas för hormonell viktnedgång och hemligheten bakom detta finns hos insulinet:
- Insulin är ett superhormon, det enda hormonet i kroppen som har som uppgift att sänka blodsockret! Efter att man ätit en sockerrik måltid utsöndras insulin i stor mängd från bukspottskörteln och åker med blodet till kroppens alla celler.
- Insulinet har som uppgift att ”öppna dörrarna” för blodsocker (kolhydrater) att föras in i cellerna. I cellerna används glukos i första hand till förbränning. Glukoslagret i cellerna fylls med en väldigt liten mängd kolhydrater i kosten. Om kroppen inte förbränner all glukos, transporteras resten till levern och musklerna och lagras där. Överskott av glukos omvandlas till kroppsfett, och sparas på så sätt som ett energilager.
- Om man äter en måltid som inte innehåller så mycket kolhydrater så stiger inte blodsockret, det utsöndras väldigt lite insulin och fettinlagring sker inte i samma utsträckning. Istället kan energin användas direkt och fettförbränningen håller sig hög hela tiden! Hjärnan behöver en viss mängd glukos, och den kan kroppen själv producera vid behov.
sv:
SvaraRaderaInte? det ser äkta ut ju :o
vart har du köpt det ? :)
Intressant text!
SvaraRaderaDOCK så är vi inte lika stenåldernsmänniskorna så. Genetiskt ja. MEN. Vi har ju anpassat oss på ett helt annat vis genom miljöns faktorer. Så det har ju inverkat att vi klarar av mer på ett annat sätt. Men det är rätt det som står. Helt klart.
Och. LINNEA ska vara kvar i idol. Hon är bäst. ^^
nej gaymasen, Linnea ska UT ;) och det ska det bli nästa fredag!
SvaraRadera