torsdag 23 augusti 2012

Svar på kommentar -fånga in biffkor

Pessi skrev:
"jag har en sak jag funderar över! jag själv jobbade med biffkor i Australien, de levde på lösdrift och var livrädda för människor, så när vi väl skulle fånga in dem (eller vi föste in dem från hästrygg/bil och sammlade ihop dem till en stor koflock som sprang åt de hållet vi föste dem mot) till inhängnader så gick det relativt enkelt eftersom de var rädda för oss och sprang för livet. men hur gör ni? är de korn ni har tama eller ovana med människor? för hur "fångar" man och föser kor som är "tama" och inte rädda?? jag vet som sagt inte mycket om dethär, men berätta gärna hur ni gör! :D"

SVAR: Våra biffkor är ju såklart inte lika tama som mjölkkorna eftersom dom går ute året runt och man inte kommer i närkontakt med dom på samma vis som mjölkkorna. En del av dom är dock riktigt tama och kommer fram så att man får klia dom i pannan, men överlag så håller dom nog sig lite på avstånd. Dom är jobbiga att fösa eftersom dom oftast delar på sig och springer åt olika håll - så man måste va ganska många för att få nån ordning på flocken. Vi föser alltid bara på det viset att vi springer efter dom och försöker få dom dit vi ska ha dom, och så har vi oftast en käpp i handen som vi använder ifall nån vänder om och försöker anfalla. Det är då man ska ha fångat in bara en eller två som ska till slakt som det är som svårast. Dom är ju flockdjur, och håller gärna ihop, så det är inte alls lätt att försöka urskilja en eller två ur flocken - dom andra kommer då emellan och kan bli aggressiva. Flocken har ju alltid en "boss" också (oftast största tjuren eller äldsta kon), och den tillåter INTE att man tar nån ur dens flock - så det gäller att ha ögon i nacken och vara beredd på att man kan ha en tjur på över ett ton i hälarna närsomhelst. Så det är rättså nervpirrande och "skakigt" ibland då vi ska ha infångad nån biff.

Just nu har vi ca. 30 biffkor, men vi ska försöka minska av dom till ungefär hälften.
Här ser man några av de mindre, men den mörkbruna där bakom längst till höger som man bara ser sidan av ryggen på - det är Tore "the Boss" (som för övrigt ser mycket större (och farligare) ut på nära håll).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar