fredag 18 januari 2013

Nervös

Jag sitter här och är så himla nervös. Jag skulle helst vara i Kovjoki och hjälpa pappa lasta dom stora biff-tjurarna som ska till slakt, men jag fick inte vara med pga. riskerna. Så nu är han ensam med slakt-gubbarna och ska försöka få in dom i bilen. Jag menar inte att dom inte klarar av det, det tvivlar jag inte på, men det är alltid värre då man är långt borta och inte har en chans att hjälpa till OM det skulle behövas.

Och jag menar - kommer fem stycken stora tjurar på drygt ett ton/st springande emot dem så är det nog kört.

Mamma ringde just och var så nervös hon också, usch jag väntar bara på att hon ska ringa och säga att allt är klart.

Plötsligt ser Esko liten ut om man jämför med dom som vi har nu..
Esko var världens snällaste, men dom vi har nu är jag rädd för och har en enorm respekt för! 

Upd. Skit skit skit! Dom lyckades rymma! Nu är jag så arg, för nu måste hela proceduren tas om en gång till! Och andra gången är alltid värre, för då vet dom vad som väntar.

Och så sitter folk som inte har en aning om vad det handlar om och pratar skit och säger att "det kan ju inte va så svårt". Ni vet knappt hur en ko ser ut överhuvudtaget - vet ni ens skillnad på en oxe och en tjur?! Kom och jobba på gården en dag, och jag lovar att ni aldrig uttrycker er spydigt ang. bönder igen!

Pappa och en massa andra bönder jobbar ihjäl sig för att ge ER mat på bordet, och vad får dom som tack? En massa skit mot ögonen vart dom än vänder sig. Ni har inte ens rätt att köpa oxfiléer i butikerna så länge ni uttalar er som ni gör. Kanske ni slutar äta glass på samma veva också.

I'm nice, until you gave me a reason not to be. Tack för mig!

9 kommentarer:

 1. Både moffa, faffa och en av mina faddrar jobbade/jobbar som bonde, och vad jag förstått så är det precis så jobbigt som du säger. Enligt mig fick bönderna mycket mer respekt förr i världen då det inte var lika "modernt" med allt, i jämförelse med nu då folk bara tar för givet att det ska finnas kött, korv och ägg på hyllorna i affärn, utan att ha en tanke på hur mycket den stackars bonden slitit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt! Det är inget "8 timmar per dag och så går vi hem och vilar upp oss på helgerna"-jobb, utan det är varje dag, nästan dygnet runt, varje dag om året. Har man tur så får man ut några få semester-dagar, men that's it.

   Radera
 2. Jag har verkligen stor respekt för kor och t.o.m. kvigor, för dom väger redan mycket. Och när de väl kommer springande mot en så har dom förstås inte vett att stanna, utan de går ju framåt. De e bara att snabbt kliva till sidan.

  SvaraRadera
 3. Jag växte upp på bondgård och det är först nu i efterhand som jag förstått hur mycket mina föräldrar jobbat och slitit med alla djur. jag har inte varit med särskilt mycket själv, men om jag ser på alla dagar och veckor som jag suttit hemma och skött mina syskon så att mamma och pappa ska kunna jobba så är det otroligt mycket! att driva ett jordbruk med kor är långt ifrån något som vem som helst klarar av. och precis som du säger, inget tack får dom.

  kunde inte hålla med dig mer angående detta!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. På vilket sätt? Våra biffar har nog det bättre än de flesta. Dom får obegränsat med mat och har tre stora åkrar att springa på. Specificera gärna vad det är du menar!

   Radera
  2. nötdjur i finland har bättre levnadsförhållanden än människor i vissa u-länder. läs på och lär dig hur det egentligen ser ut/går till, innan du yttrar dig anonym.

   Radera
 5. Sido en jussilabåo ursprungligen :) Esko va ein åv mina favoriter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vejt, o he va jag som vald an ;) Han va jättesnäll, ejn åv ti snällast tjuran vi har hadd!

   Radera